Sayfalar

Pratik Bilgiler

Halılarınız için Pratik Bilgiler
pratik-bilgilerPapatya Halı Yıkama olarak siz müşterilerimize özel kendi tecrübe ve işlerimizden yararlanarak hazırladığımız Halı konusunda Pratik Bilgileri sunuyoruz. Sizlere yardımcı olmak bizim asıl görevimizdir.

* Yeni aldığınız halıyı 1 hafta geçmeden elektrikli süpürge ile temizleyin.

* Temiz bir kovaya temiz su koyun halı yıkama fırçasıyla ıslatıp bir güzel tarayın. Bu işlem halılarınızdaki tüylenmesini bir ölçüde azaltacaktır.

* Halıya yapışan sakızın üstüne buz koyarsanız hemen çıkar.

* Halıya dökülen meyveli şuruplar kurumadan,sıcak suya batırılmış bir bezle silinecek olursa, lekesi hemen çıkar.

* Çıplak ayak yürümeyi sevenlerden olun ya da olmayın, ayakkabılarınızı kapıda çıkarmayı ihmal etmeyin.

* Halı temizliğinde öncelikle halı şampuanı kullanmadan düzenli vakumlamanın yeterli olacağı akıldan çıkmamalıdır.

Halı temizliği konusunda birçok yöntem uygulanır. Bu yöntemlerden bazıları uzmanlarca önerilmiş, bazıları ise alışılagelmiş bilgiler içerir. Örneğin halıdaki yemek lekelerini traş köpüğü ile çıkarabileceğinizdir.

* Lekenin üzerine sıkılan köpüğü 15 dakika leke üzerinde bekletmeniz yeterli olacağı söylenir.

* Halk arasında bir söylenti dolaşır halı bir kez temizlendiğinde çok daha çabuk kirlenir.

* Bazı kalitesiz temizlik malzemeleri kullanıldığında belki evet ama kaliteli ürün tercih edildiğinde böyle bir şey söz konusu olmaz.

* PH dengeli bir durulama ve güçlü bir vakumlamanın ardından halınız hiç olmadığı kadar yumuşak ve temiz olacaktır.

Halının kuruması ne kadar zaman alır?

Halının malzemesi, türü ve nem oranı gibi faktörler kuruma süresini etkiler. 12 saatten 36 saate kadarlık zaman dilimi halının tamamıyla kurumasını sağlayacaktır. Ancak temizlendikten hemen sonra eğer çok gerekiyorsa halının üzerine basıp yürünebilir, bu açıdan tamamıyla kurumasını beklemek gerekmez.

Mürekkep Lekesi Çıkarmı
mürekkep-hali-300x225Mürekkepler, bileşim olarak farklılık gösterdikleri için her tür mürekkep lekesi için aynı ölçüde etkili leke çıkarıcı bulmak mümkün değildir. Bu yüzden mürekkep lekesi çıkar mı sorusunu bir inceleyelim.

Ev kadını için halı üzerinde büyük ve çirkin bir mürekkep lekesi görmek kadar can sıkıcı bir şey yoktur, yapacak bir şey yokmuş gibi görünebilir, fakat her zaman durum böyle olmayabilir. Bazen halıyı kurtarmak ve mürekkep lekesini gizlemek zorunda olmadan lekeyi çıkarmak da mümkündür.

Halının mürekkep lekelerinden kurtarılmasında zamanlama ve özen esastır. Eğer mürekkep lekesi kurumadan önce saptanırsa, halıdan veya koltuktan çıkarılma şansı yüksektir. Mürekkep lekesi kurumuş olsa bile, lekenin görünümünde büyük fark yaratabilecek bazı işlemler gerçekleştirebilirsiniz.

Mürekkep Lekesini Halıdan Çıkarmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Halınızın; naylon, polyester veya polipropilen gibi sentetik bir malzemeden mi yoksa yün, ipek gibi doğal bir liften mi yapıldığını bilmeniz mürekkep lekesi çıkarırken bilmeniz gereken ilk konudur. Eğer duvardan duvara halınız varsa, bu halı, muhtemelen sentetiktir.

Piyasada satılan halıların büyük bölümü sabit boyalıdır. Aynı durum yüksek kaliteli, makine kilimleri için de geçerlidir. Fakat bazı iplikler ne yazık ki solmaz nitelikte değildirler. El kilimlerinde ve bazı halıların ilmiklerin de boya akması durumuna oldukça sık rastlanır. Burada belirtilen ve evde gerçekleştirilen müdahaleler, solmaz boyalara sahip halılara ve kilimlere ilişkindir.

Mürekkep lekesi için yapılacak işlemden emin değilseniz veya hassas halılar söz konusuysa profesyonel halı yıkama hizmeti veren firmalara başvurmanızda fayda var.

Farklı halıların, mürekkep lekesi çıkarmak için kullanılan çeşitli temizleme solüsyonlarına farklı tepkiler göstermesinden dolayı halıda kullanılan malzemeyi bilmeniz önemlidir. Halının liflerinin veya renginin bozulmayacağından emin olmak için önce küçük ve gizli bir bölge üzerinde kullanacağınız leke çıkarma solüsyonuyla mutlaka test işlemi gerçekleştirin. İşlem den sonra, nemli bölgeyi beyaz bir bezle emdirin ve beyaz bez üzerinde halı renginin çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Ayrıca, iplikte herhangi bir renk bozulması olup olmadığına bakın.

Mürekkep lekesine daha ıslak durumdayken müdahale edilmesi lekenin çıkarılmasını olumlu etkiler, bu yüzden mümkün olduğunca mürekkep lekesinin kurumasına izin vermeyin.Halıdaki veya koltuktaki mürekkep lekesi çıkarılır iken sıcak su kullanmamanız ve müdaheleyi en sınırlı alanda yapmanız gerekir. Halıya bulaşan mürekkep yoğunsa öncelikle beyaz ve temiz bir kuru bez veya kağıt havluya mürekkebi emdirin.

Sonra bir çay kaşığı ağartıcı içermeyen sıvı çamaşır deterjanı ve bir bardak suyla hazırlamış olduğunuz karışımı emdirmiş olduğunuz temiz bir bez veya kağıt havluyu lekeli bölge üzerinde ovmadan bastırın. Halının mürekkep lekesi için müdahale ettiğiniz kısmını, mümkün olan en az ılık suyla durulayın. Durulama işlemi için ıslattığınız bir süngeri kullanabilirsiniz.

Halıda kalan nemi, temiz bir bez veya kağıt havlu yardımıyla mümkün olduğunca emdirerek alın. Halıda mürekkep lekesi kalırsa bir temizleme profesyonelinden destek almanız faydalı olacaktır.

Mürekkep Lekesi ile İlgili Yanlış Düşünceler
Mürekkep lekesi ile ilgili olarak en azından iki tane çok yaygın, fakat tamamen birbiriyle çelişen yanlış düşünce vardır.
Birincisi, mürekkebin kumaştan asla çıkarılamayacağı kanısıdır.

İkincisi ise genel leke çıkarıcıların bir mürekkep lekesi için her zaman çözüm olacağı şeklindedir.
Leke çıkarıcıların bütün mürekkep lekelerini çıkaracağına inananlar ise hayal kırıklığına karşı hazırlıklı olmalıdırlar. Bütün müdahaleler yapılmasına karşın, hiçbir yöntemle çıkarılamayan lekeler de vardır.

Bu sayfalarda mürekkep lekesi çıkarma ile ilgili birçok durumda başarısı kanıtlanmış bir veya birkaç püf noktası açıklanmaktadır. Bu püf noktaları, mürekkep lekesi çıkarmak için tavsiye niteliğindedir. Papatya Halı Yıkama mürekkep lekelerinin çok farklı nitelikte çeşidi olmasından dolayı mürekkep lekesi nasıl çıkar tavsiyeleriyle tam olarak çıkarılabileceğini garanti etmez ve mürekkep lekesi için yapılan müdahalelerden olası etkilerinden hiçbir sorumluluk taşımaz.

“Papatya Halı Yıkama – Pratik Bilgiler”

Nasıl Bir Halı Almalıyım?
Nasıl bir halı almalıyım ; Papatya Halı Yıkama olarak size bir iki ipucu vermeye çalışacağız.

Elyaf

halının temel bileşenidir. yün, naylon, polipropilen, polyster elyafların hepsiyle kaliteli halılar üretilebilir. Elyafın nasıl işlendiği nasıl imal edildiği halının potansiyel bakımından daha belirleyici bir etkendir. Vereceğiniz halı alma kararı, sizin hangi özelliklerde daha önemli olduğuna ve halı firmasının ürün kalitesine bağlıdır.

Bu düşünceyle papatya halı yıkama olarak halı elyafının temel özelliklerini belirterek hangi özellikte halıya ihtiyacınız olduğu konusunda karar verebilmeniz için size yardımcı olabilecek bazı bilgiler sunmak istiyoruz.

Elyaf Çeşitleri

Bazı halılar, karışımlardan yapıldıklarından, çoğu halı tamamen dört elyaf çeşidinden biriyle yapılmaktadır: Yün, Naylon, Polipropilen ve Polyester. Az da olsa Akrilik ve Pet Elyafları da kullanılır.

Yün Halı

Papatya Halı Yıkama yün halı konusunda birazcık ısrarlı çünkü firma olarak bizler sizlerin sağlığı konusunda biraz daha sağlıklı olmanızı şiddetle önemsiyoruz.Yün, doğal elyaf olup hav yüksekliğini muhafaza eder,basıldığı veya dokunulduğu zaman benzersiz yumuşaklığı vardır. Lüks ve performans ve sağlık açısından.

Naylon Halı

Papatya Halı Yıkama olarak sizler naylon halıyı kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

Polyester Halı

Polyester, malzeme itibariyle naylon kadar esnek olmamasına karşın, polyester elyaftan üretilen halılar iyi yapılmaları durumunda bir çok açıdan kullanışlı halılardır.

Polipropilen

Polipropilen halı elyaflarının kullanımında büyük artış görüldü. Diğer elyaflardan farklı olarak polipropilen su emmez.

Akrilik Halı

Akrilik, yün görünümüne en yakın sentetik elyaftır. Akrilik elyaf yüksek derecede yıpranma eğilimli olduğu için holler, oturma odaları, merdivenler de kullanılır. Papatya Halı Yıkama Yünün lüks görünümü ve rahatlığı ve sağlığını her zaman dile getirmeye devam edecektir.

Birçok halı stilinde naylon ve polipropilen gibi bir elyaf harmanı kullanılır. Halı ipliğini oluşturmak üzere elyaf tiplerinin harmanlanması, naylonun esnekliği ve polipropilenin solmazlık direnci gibi her elyafın olumlu özelliklerini bir araya getirmek amacıyla gerçekleştirir.

Diğer yaygın karışımlar arasında Akrilik ve Naylon yer almaktadır. Daha ucuz olmalarına karşın, genellikle lekelenme eğilimi gösterirler.

Halımı yıkatınca bütün lekelerim çıkar mı?
Papatya Halı Yıkama olarak sizlere biraz yardımcı olmaya çalışacağız.

Öncelikle bir kir ile bir leke arasındaki farkı tanımlamak gerekir.

Bir kir; standart temizleme yöntemleriyle giderilebilen herhangi bir yabancı malzemedir; kir, sıvı, vs. Bu maddeler, halı liflerinin üzerinde veya etrafındadır. Bir leke ise, halı üzerindeki genellikle standart temizleme yöntemleriyle çıkarılamayan bir yabancı maddedir. Bu maddeler, halı ipliği tarafından “emilmiş” ve halı lifinin rengini değiştirmiş veya elyafa zarar vermiştir.

Bu lekelerin çıkarılma şansı bilinçli müdahaleyle artırıla bilirken, bazılarının çıkarılması çok güç veya imkansız olabilir. Derin lekeler halının arkasındaysa bunlar halı yıkama işleminden bir kaç gün sonra bile tekrar yüzeye çıkma eğilimi gösterirler.

Halıda rengi açılmış veya solmuş noktalar var; bunların giderilmesi mümkün mü ?
Halı yıkama işleminin bu tarz problemler üzerinde çok sınırlı bir etkisi vardır. Eğer halınızda rengi açılmış noktalar veya kısımlar varsa, halı ipliğinin tipine bağlı olarak noktasal olarak boyana bilirler.

Halıdan hangi lekeler çıkarılabilir ?
Papatya Halı Yıkama Kalıcı leke niteliğinde olmayan ve halı için kötü bir görüntü oluşturan birçok şey çıkarılabilmektedir. Ne var ki, kalıcı lekelenmenin söz konusu olduğu durumlar da vardır.

“Papatya Halı Yıkama – Pratik Bilgiler”

Mum Lekesi
mum-lekesiElektrik kesilmelerinde sıkça olan mum kazaları, Doğum günü partilerinde, çeşitli kutlamalarda, bazı aroma terapide de kullanılan renkli ve Kokulu mumlar, Çiçek kokulu mumlar koku duyumuzu şenlendirmesine karşın, maalesef hiç hoş görünmeyen mum damlaları görüntüye girerek bizi tekrar temizlemesi gereken bir halı olduğu düşüncesini hatırlatır.

Mum konusunda genellikle fazla endişelenmeye gerek yoktur neredeyse meydana geldikleri kadar kolay bir şekilde çıkarma şansımız var. Bunun yanında mumun damladığı yüzey tipine ve yerine bağlı olarak, mum lekesi çıkarılmasında doğru ve bilinçli yöntemlere ihtiyaç vardır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mum lekesi oluştuğu anda panik yapmamak gerekir. Yeni oluşmuş ve henüz sıcak durumda olan mum damlalarına müdahale etmek mumun çıkarılması bir yana daha da yayılmasına neden olabilir. Bu yüzden birçok leke için erken müdahale etmek gerekirken söz konusu olan mum lekesi ise biraz beklemek gerekir.

Kimyası dolayısıyla katı halde daha kolay çıkarılır. Ayrı bir önem verilmesi gereken konu da; mum lekesi nasıl çıkar konusunda internet sitelerinde yazan ve tahminlere dayanan uygulamalarla mum lekesini çıkarmaya çalışmanın yüksek ihtimalle mevcut durumu daha da kötüleştirecek olmasıdır. Emin olmadığınız sürece mum lekesi için müdahale etmemeniz ve bir temizleme profesyonelinden destek almanız daha iyi olacaktır.

Burada mum lekesi için birkaç püf noktası açıklanmaktadır. Bu püf noktaları mum lekesi çıkarmak için tavsiye niteliğindedir.
papatya halı yıkama mum lekesi nasıl çıkar tavsiyeleriyle istenilen sonuçlara ulaşılacağını garanti etmez yapılan uygulamalar ve olası etkilerinden hiçbir sorumluluk taşımaz.

“Papatya Halı Yıkama – Pratik Bilgiler”